Till Bjurfors Mallorcas webbplats

tisdag 17 april 2018

Vilka områden är "up and coming"?

Vilka områden är "up and coming"?

På Bjurfors får vi ofta frågan om vilka områden som är på gång att bli populära inne i Palma. Det är kanske inte så konstigt att människor är nyfikna på det - att köpa en fastighet här är inte bara att köpa sig en plats i solen, det är också en investering som man vill ska ge en vinst en vacker dag. Då är det förstås viktigt att köpa i ett område som spås bli populärt.

Det är naturligtvis svårt att säga någonting säkert om fastighetsmarknaden här, men om vi ändå ska försöka gissa är det här några områden att hålla ögonen på.

El Terreno

Det här är mitt eget favoritområde. Det var här jetset-folket roade sig på 60- och 70-talet. Här fanns också många charterhotell och alla som besökte ön såg El Terreno som den självklara stadsdelen för nattliv. Alla var här! Och alla samlades på det charmiga torget Plaza Gomilla.

Foto: Per Gustafson
I slutet av 80-talet hade stadsdelen dock gjort sitt och klubbägarna och restaurangägarna såg sig om efter lokaler i andra stadsdelar. El Terreno förföll och blev tillflyktsort för subkulturer och annat. Nu har dock stadsdelsnämnden beslutat att området ska rustat upp - man planerar att bygga en rulltrappa från strandpromenaden Paseo Maritimo och den bullrande genomfartsgatan Joan Miro ska troligen enkelriktas så att trafiken lugnas i området. Redan idag finns det underbara små hus med trädgårdar som klättrar upp för den lummiga Bellver-kullen. Så snacka om potential! Vi tror att intresset för att köpa i El Terreno kommer att kulminera inom 2-3 år [Redigerat 2019-01-24].

Cala Mayor

Cala Mayor är som en primadonna som har genomgått alla faser av popularitet, men som trots sin ålder behåller sin publik. Cala Mayor har både kungafamiljens sommarresidence Marivent och det anrika hotellet Nixe Palace som fortfarande lockar jetset-folket till en strandnära bad- och spasemester, men det är också ett bostadsområde där folk bor och verkar året om, även när badturismen hellre reser till varmare breddgrader än Mallorca. Området är vuxet och internationellt. Här bor det folk från alla Europas hörn. Närheten till golfbanor, till tjusiga båtklubben i Cala Nova och till stadens puls i Palma gör Cala Mayor till ett attraktivt område att investera i. Vi spår att intresset för att köpa i Cala Mayor kommer att fortsätta öka i stadig takt i säkert tre, fyra år framåt.

Son Espanyolet

När coola Santa Catalina börjar svämma över får bostadsköparna istället kika på områdena runt ikring. Blicken faller då naturligt på charmiga, lugna Son Espanyolet, som gränsar Santa Catalina i nordväst. Och eftersom stadsdelen klänger upp på en kulle har många av lägenheterna och husen havsutsikt. Bebyggelsen påminner mycket om den i Santa Catalina, men några kvarter har höga, lite modernare hus, särskilt kvarteren runt den exklusiva tennisklubben. Många tycker också att det är skönt att få lite avstånd till nöjeslivet och gatuvimlet i Santa Catalina - det ligger ändå så nära att man kan välja när man vill ha det. Son Espanyolet är redan populärt bland våra kunder men priserna är fortfarande väsentligt lägre än de i Santa Catalina, så här finns möjlighet att göra ett bra köp som lönar sig på sikt. Men skynda - snart har Espanyolet-skeppet seglat iväg.

Pere Garau

Foto: Per Gustafson
De ovan nämnda stadsdelarna är ganska säkra investeringar, men vill du försöka dig på en högoddsare ska du snegla på bubblaren Pere Garau, Palmas egen orientexpress. Stadsdelen ligger lite öster om Avenidas och erbjuder en urban, lite oslipad miljö. Magneten i området är saluhallen Pere Garau som är precis så äkta och genuin som man vill att en saluhall ska vara. Här pratar man spanska eller mallorkin, inte engelska eller tyska. Och det som saluförs är allt mellan himmel och jord, men naturligtvis med tyngdpunkt på färskt kött, fisk, frukt och grönt. Bebyggelsen i Pere Garau är blandad och det är inte alla gator i området som har potential. Kvarteret närmast Calle Manacor kan vara lite stökig kvällstid, men kommunen har upprustningsplaner för de här kvarteren söder om saluhallen och vissa av dem har mysiga hus och trädkantade gator. Precis runt marknaden och några kvarter ovanför marknaden mot Calle Aragon  är det jättecharmigt. Att investera här skulle kunna vara riktigt bra, men räkna med en horisont på minst fem år, kanske tio.

Foners

Söder om Pere Garau ligger Foners, som vi också skulle kunna kalla en investering på längre sikt. Idag är kvarteren inte så charmiga, bebyggelsen är hög och osofistikerad och vissa av kvarteren känns ruffiga. Men precis i utkanten har det nya kongresscentret öppnat, vilket så sakteliga höjer områdets status. Att det ligger mycket nära Palmas närmaste playa, Anima playa, gör också området intressant. Dessutom är det gångavstånd till Portixol och nästan cykelavstånd till flygplatsen. Foners har alla förutsättningar att bli populärt, men det kommer inte att hända de närmaste åren.

Vad mer?

Det här är våra egna gissningar om utvecklingen på Palmas fastighetsmarknad. Vet du något som motsäger eller bekräftar vill vi gärna få kommentarer. Även du som bor i något av dessa områden får gärna bidra. Vi bildar kunskapen tillsammans.

Missa inte nästa blogginlägg 

Glöm inte att gilla oss på Facebook och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Då missar du inte nästa blogginlägg.


Jag vill gärna prenumerera påNyhetsbrev Mallorca
E-postadress
Format
HTML
Text

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar