Till Bjurfors Mallorcas webbplats

måndag 12 mars 2018

Palatsen i Palma


Palatsen i Palma

Ungefär från 1500-talet och fram till samma veva som Frederic Chopin och hans George Sand genomled sin vinter på Mallorca i Valldemosa, byggdes det ståtliga palats i Palma som aldrig förr. Hela gamla stan är fullt av dem – ofta är de dolda bakom stora välvda trädörrar och en ganska anspråkslös utsida. Det är svårt att gissa att bakom dörrarna döljer sig magnifika, pampiga innergårdar ofta med en liten porlande fontän i mitten. Man kan riktigt föreställa sig hur en spansk Zorro kommer inridande på sin svarta springare för att sedan ta trapporna i några raska kliv upp till sin undersköna senorita.


Livet i palatsen

Fasaderna på Palmas palats är ofta anonyma, med få eller små fönster. Det hänger ihop med att man inte ville ha in vare sig solljus eller lukterna från gatan. I gengäld lade herremännen det arkitektoniska krutet på fasaden mot innergårdarna som blev regelrätta oaser, avskärmade från buller, lukter och den stekande värmen på gatan. Här infinner sig det omedelbara lugnet och palatsets storhet drabbar dig med full kraft när den tunga porten slår igen bakom dig.

Många av palatsen är idag omgjorda till boutique-hotell, men det som jag tänker berätta om i det här inlägget håller på att göras om till sex fantastiska lägenheter. Den här delen av Palma – La Lonja – är mycket väl bevarad. Här är de vindlande gatorna stenbelagda och kantade med bodegor, tapasbarer och designbutiker. De öppnar upp sig mot små charmiga torg överallt. Vårt palats ligger precis intill torget Plaza de port de Santa Catalina. Där bygger vår fastighetsutvecklare sex lägenheter, alla med samma omsorg om detaljer och höga känsla av lyx. Men den ståndsmässiga och pampiga känslan har de inte tummat på.


Palatset på Santa Creu

Palatset byggdes någon gång på 1400-talet och ligger på Carrer Santa Creu. Det är mallorkinska för Santa Cruz, alltså det heliga korset. Tyvärr vet vi inte vem som lät uppföra det ståtliga palatset ursprungligen, men helt klart var det en man med mycket pengar och därmed säkert också anseende och inflytande. Flera arbeten gjordes sedan på 1700-talet, bland annat den magnifika bågen som ramar in den mallorkinska uteplatsen. Mot slutet av 1800-talet renoverades hela taket och gavs en lutning som stöds av träbjälkar. Kanske var det ärkehertigen Lluis Salvador själv som bodde där då. Han kanske ville ha en övernattning i staden som komplement till sina nio gods runt Valldemossa och Deia. Han lär ha haft över hundra barn när han dog så han behövde säkert kärleksnästen liten varstans. 


Bo furstligt

Nu kan det bli din tur att bosätta dig i den anrika byggnaden. Våra fastighetsutvecklare bygger två lägenheter på varje våningsplan. Det blir bland annat en paradvåning i två etage, med en egen liten trädgård och pool. De andra lägenheterna har egen terrass och alla lägenheter har gemensamma utrymmen, bland annat den charmiga pation. Det är så maffigt! Några av lägenheterna har sådana där läckra mezzaninvåningar som ger rymd och elegans i massor. Och som sagt, alla är gjorda med samma omsorg om detaljer och materialval med den storslagna känslan från förr bevarad.

Lägenheterna ska vara klara att flytta in i om ett drygt år, sommaren 2019. Gå in på vår webbplats och kolla in skisserna. Om du är intresserad gör du klokt i att tjinga en redan nu för det här är högvilt på fastighetsmarknaden.

Läs mer på Bjurfors Mallorcas webbplats:

Missa inte nästa blogginlägg 

Glöm inte att gilla oss på Facebook och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Då missar du inte nästa blogginlägg.

Jag vill gärna prenumerera på
Nyhetsbrev Mallorca
E-postadress
Format
HTML
Text

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar